Title Image

Nobelfestligheter

SVENSKA NOBELPRISTAGARE

TEMAKONSERT

Dalby Kammarkör framför två konserter med temat tonsatta svenska Nobelpristagare i oktober 2022.

Sverige har inte mindre än åtta författare som tilldelats Nobelpriset i litteratur, samt Dag Hammarskjöld, som efter sin död tilldelades Nobels fredspris. Flera av deras verk har blivit tonsatta för kör. (Av Selma Lagerlöf och Eyvind Johnson finns dock inga kända dikter, och inga tonsatta verk.)

Nobelprisen delades ut första gången 1901, och musiken är komponerad av ett urval av det senaste seklets främsta nordiska körtonsättare.  Kören sjunger de välkända Knut Håkansons Brusala, Sven-Eric Johansons Snabbt jagar stormen, med texter av Erik Axel Karlfeldt, och Erland von Kochs psalm De blomster som i marken bor med text av Harry Martinson. Den danske tonsättaren Vagn Holmboe och den finske Kaj-Erik Gustafsson har tonsatt var sin dikt av Pär Lagerkvist, Vem är du? och Det är vackrast när det skymmer. Lokala nutida förmågor finns också representerade. Ett nyskrivet verk av Dalbyfödde kompositören Henrik Dahlgren som för körens räkning tonsatt Harry Martinsons Sorg och glädje*, i egen engelsk översättning, Sorrow and joy, och Lundakompositören Ulrika Emanuelsson som tonsatt Dag Hammarskjölds text Så var det, eller Där livet klingar ut, ur den efter Hammarskjölds död utgivna textsamlingen Vägmärken. Och den senaste i raden, Tomas Tranströmer, som tilldelades Nobelpriset 2011, vars kända dikt Romanska bågar tonsatts av Ingvor Stagling. Presentation av Ann Wirsén Meurling, som också sjunger alt i kören.

En konsert med temat tonsatta svenska Nobelpristagare har, såvitt känt, inte gjorts tidigare, och lämpar sig för konserter när som helst på året, och även för turné i Sverige, Norden och övriga tänkbara körresmål.

*Vi ville gärna ha en dikt av Harry Martinson utöver psalm 202, “De blomster som i marken bor”. Dalbyfödde kompositören Henrik Dahlgren fick en beställning från Dalby Kammarkör att tonsätta dikten “Sorg och glädje”, som han valde att översätta till engelska, “Sorrow and Joy”. Verket uruppförs vid konserten den 15 oktober 2022.

Söndagen den 15 oktober konsert i Dalby kyrka – med mingeln och middag

kl 15.00 Nobelmingel
Dryck och tilltugg i Tingshuset.
Ann Wirsén Meurling presenterar idén av konserten och lite om de Nobelpristagare som kören sjunger texter av.
Eva Nordgren presenterar årets Nobelpristagare i litteratur 2022.

16.00 Konsert i Dalby kyrka
Dalby kammarkör framför tonsatta dikter av svenska nobelpristagare i litteratur i Dalby kyrka.
Konserten har fri entré –  Insamling till Act: Nödrop för Ukraina.

18.00 Middag i Tingshuset
Gästis serverar en trerättersmeny med festlig karaktär för konsertens tema,
Dalby Kammarkör deltar i festen och bidrar till nobelfestlig inramning.

Biljetter till Nobelfesten (mingel före konsert samt 3-rätters middag i Tingshuset med underhållning) kostar 795 SEK / person och säljs till allmänheten via Gästis, info@dalbygastis.se, telefon: 046-20 00 06.

Tisdagen den 18 oktober konsert i Magle konserthus, Lund

Tack till sponsorer:

Lunds kommun

Sensus

Dalby Gästis

Svenska kyrkan

Sparbanksstiftelsen Finn

Dalby församling