Title Image

Kristina Schjelde Husum (trumpet)

Kristina Schjelde Husum (Trumpet)

Kristina Schjelde Husum (1978), som är född och uppvuxen i Norge, har sin utbildning som trumpetare från Det Kongelige Danske Musikkonservatorium (2001-2007) i Köpenhamn. Efter studierna stannade hon kvar i Danmark och är gift med en dansk, varför både hennes karriär och livet i allmänhet nu har sina rötter här.

De senaste 15 åren har Kristina haft en fantastiskt varierad karriär och har deltagit i allt från små kammarmusikprojekt, via sinfonietta och symfoniorkestrar, till de helt stora operaproduktionerna. I hela Skandinavien är hon efterfrågad, men arbetar fortfarande både helst och mest inom räckhåll för Helsingör, där hon bor med sin familj.

De senaste nästan 10 åren är det dock barocktrumpeten som har stått Kristinas hjärta närmast. Hon återbesökte musikkonservatoriet (2012-2015) och fick en vidareutbildning inom tidig musik, specialiserat på barocktrumpet. Nu uppträder hon både som orkestermusiker och solist i många små och stora lösa projekt, och ofta med de mer etablerade ensemblerna som Camerata Øresund, Chr IV: s Barokensemble, Barokksolistene och andra.

Förutom de vanliga och traditionella konsertlägena kommer hon som frilansmusiker mycket runt och får göra väldigt olika saker. Bland de mer kuriösa Kristina har varit med om de senaste åren finns fanfarer från ett kyrktorn vid soluppgång 04.45, spelande fotosession ute i vattnet vid Espergærde Strand i mars månad, och tillsammans med Justin Bland vara lucka nummer 21 i Næstvæd kommuns kulturella julkalender.